top of page

Het onderzoek

Waarover gaat het onderzoek?

De 'gezamenlijk-meten studie' is een onderzoeksproject om meer te leren over de samenwerkingsrelaties tussen familieleden en hun hulpverleners.

Met dit onderzoek willen we meer leren over de ontwikkeling van deze samenwerkingsrelaties én tegelijkertijd hulpverleners en familieleden de kans geven om meer inzicht in hun alliantie-processen te krijgen. Dat draagt bij aan sterkere resultaten van de hulp.

Hoe ga ik de samenwerkingsrelatie onderzoeken?

triangle_during-between-afterSessions.png

Tijdens het onderzoek volg ik de ontwikkeling van jullie samenwerkingsrelatie op verschillende manieren. Dit helpt mij om een goed idee van jullie interacties te krijgen.

Tijdens de sessies:

​

Bij deze studie doen het gezin en de hulpverlener gezamenlijk mee. Een deel van het onderzoek vindt namelijk plaats tijdens de hulpverlening bij jou thuis. Het onderzoek is gericht op HOE jullie samen werken. Het gaat dus niet over de thema’s die jullie met de hulpverlener willen bespreken. Waarover jullie tijdens de bijeenkomsten spreken bepalen jullie dus zoals altijd gezamenlijk met de hulpverlener.

​

Tijdens jullie sessie wil ik de volgende metingen doen:

Tussen de sessies:

​

Gedurende ca. 8 weken worden alle familieleden één keer per dag via een app op hun telefoon gevraagd om een vraag te beantwoorden. Deze vraag gaat over jullie onderlinge relaties en samenwerking binnen het gezin. De vraag krijg je ook op dagen gesteld waarop geen hulpverlenings-sessie plaatsvindt. Het beantwoorden duurt per dag ongeveer 1 minuut.

Klik op de woorden om meer informatie hierover te lezen!

Na de laatste sessie:

​

Helemaal aan het einde van het onderzoek word je uitgenodigd voor een individueel gesprek met mij. Hier heb je de mogelijkheid om een paar resultaten van het onderzoek in te zien en gezamenlijk met mij te bespreken. Ook hier zou ik je graag een paar vragen over je ervaringen tijdens het onderzoek willen stellen. Dit gesprek duurt in totaal ongeveer een uur.

Wil je meedoen?

Volg je een hulpverlening samen met je gezin? Of ben je zelf hulpverlener van een gezinsbehandeling?
Doe mee aan dit onderzoek!

​

 

Als je het onderzoek interessant vindt en wilt meedoen dan ben je van harte welkom om met mij (Andrea) contact op te nemen. Gezamenlijk kunnen we zien of je in aanmerking komt voor het onderzoek en, zo ja, wat de vervolgstappen zijn.

​

​

​

​

​

Als je vragen hebt kun je die ook altijd stellen door met mij contact op te nemen.

Alle belangrijke informatie vind je ook alvast in de informatiebrief. Kies de informatiebrief die bij jou past en lees die alvast goed!

Waarom bekijken we eigenlijk de samenwerking?

Uit eerder onderzoek blijkt dat de samenwerkingsrelatie tussen de hulpverlener en cliënten (we noemen dit ook ‘alliantie’) heel belangrijk kan zijn voor het succes van de hulpverlening.

Er is al veel onderzoek gedaan naar alliantie tussen één hulpverlener en één client, maar over de samenwerkingsrelaties bij een groep (bijvoorbeeld in de gezinshulp) is er nog veel wat we willen leren. Bv. zijn de allianties van de hulpverlener met alle gezinsleden even sterk? Wat betekent het als dit niet zo is? Hoe werkt dat dan door in de onderlinge samenwerking? Of bv. hoe verschilt ieders deelname aan de gesprekken? Hoe nodigt de hulpverlener iedereen uit om haar of zijn zegje te doen? En waar leidt dat toe?
Met dit onderzoek wil ik meer leren over de ontwikkeling van deze allianties. Ik wil bovendien ook hulpverleners en cliënten door hun deelname de kans geven om meer inzicht in hun alliantie-processen te krijgen. Dat draagt bij aan sterkere resultaten van de hulp.

bottom of page